Zo voorkom je de AVI-dip

Gepubliceerd op: 14 juni 2024 12:21

Zo voorkom je de AVI-dip

Heb je weleens gehoord van de leesdip/zomerdip/AVI-dip? Dat zijn verschillende namen voor het verschijnsel dat kinderen in de zomervakantie vaak één of twee niveaus achteruitgaan met lezen en dat hun woordenschat is afgenomen. Zodra ze weer op school komen kost het veel lestijd om deze achterstand weer in te lopen. Daarom wat tips van onze specialist Jeugd, Lies Pannevis, om deze zomerdip te voorkomen!

Het is voor (groot)ouders en verzorgers heel makkelijk om deze achteruitgang te voorkomen. Makkelijk en leuk! Het enige dat je namelijk hoeft te doen: met je kind naar de bieb gaan, een stapel leuke boeken uitkiezen en in de vakantie regelmatig samen lezen. Alle vormen van lezen zijn goed, gezellig en leerzaam. Ook deze tips kunnen helpen:

1. Voorlezen is enorm leerzaam
Voorlezen is goed voor kinderen van alle leeftijden. Wie een kwartier per dag wordt voorgelezen leert vanzelf meer dan 1.000 woorden per jaar! Stop er vooral niet mee als je kind zelf kan lezen. Je kunt je kind zo kennis laten maken met prachtige verhalen, en er samen van genieten.

2. Zelf lezen kan ook samen
Wil je dat je kind ook oefent met zelf lezen, doe het dan vooral (ook) lekker samen, probeer bijvoorbeeld eens een toneelleesboekje, ze zijn er voor alle leeftijden, plezier gegarandeerd! “Wil jij de heks en de boze buurman zijn? Dan lees ik de rollen van Japie en oma.”

3. Lees ook eens met een luisterboek
Denk ook eens aan een mooi luisterboek voor onderweg. Luisterboeken en e-books zijn te leen via de online Bibliotheek. Die is gratis voor iedereen met een bibliotheekabonnement en dat is weer gratis voor iedereen tot 18 jaar. Tel uit je winst!

4. Alle vormen van lezen zijn goed
Dus ook een stapel stripboeken om lekker te lezen in de tent of om mee te nemen naar het bosbad! Daarnaast heeft de Bibliotheek handige digitale bronnen om lezen nog leuker te maken. Met Yoleo lees en luister je tegelijk, met De Voorleeshoek wordt uit bekende prentenboeken voorgelezen met beeld en muziek, Bereslim heeft animatiefilms van bekende prentenboeken en Bliksem is een digitaal interactief prentenboek.

5. Vakantielezen voor groep 3 en 4 (en ouders)
Dit is een zomerprogramma van de Bibliotheek. Fenna Ramos, bekend van Zappelin, heeft onlangs in de bibliotheek het dagboek gevonden van Meral en Jop. Zij zijn terecht gekomen in een onbekend werelddeel. Volg de reis die deze kinderen hebben gemaakt en beleef tijdens Vakantielezen samen een spannend avontuur.

6. Bezoek de Bibliotheek
Kom naar de bieb, neem per kind een gratis abonnement, laat je adviseren over de aller-allerleukste (voorlees)boeken die precies bij jouw kind passen, en neem die lekkere stapels leesvoer mee naar huis of naar je vakantieadres.

7. Bezoek een voorleesactiviteit
Oh, en als je toch in de bieb bent, pik dan gelijk een voorleesfeestje mee of doe een zomerpret-speurtocht. De hele zomervakantie zijn er activiteiten in alle vestigingen van de Bibliotheek Eemland.

Hoe leuk is het als je straks op school te horen krijgt dat je kind er in de zomervakantie juist op vooruit is gegaan!

Bekijk de Zomerpret Voorleesactiviteiten in de bibliotheek