Taalambassade
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Voor deze mensen is het belangrijk dat informatie van de overheid en andere organisaties duidelijk en goed leesbaar is. De taalambassadeurs van de Taalambassade zijn ervaringsdeskundigen die zich in willen zetten voor belangen van laaggeletterden, de mensen die moeite hebben lezen en schrijven. Ze weten hoe dit is.
Vind jij het ook belangrijk dat laaggeletterden goed geïnformeerd worden? Vind je dat medewerkers meer zouden moeten weten over laaggeletterdheid? Wil je medewerkers die zelf moeite hebben met lezen en schrijven verder helpen? Of wil je weten hoe je bij nieuwe projecten rekening kunt houden met iemand die moeite heeft met lezen of schrijven? Nodig dan een taalambassadeur uit.
Wat kunnen taalambassadeurs van de taalambassade voor je doen?
Er zijn vier rollen die de taalambassadeur kan vervullen: voorlichter, tester, werver en de rol van iemand die inspraak heeft.
De voorlichter
In de rol van voorlichter vertelt de taalambassadeur vanuit eigen ervaring wat het betekent als je moeite hebt met lezen en schrijven. Dit kan voor een groep zijn of bijvoorbeeld als gebruiker/client van een organisatie. Met zijn verhaal kan de taalambassadeur uitleggen wat het betekent om laaggeletterd te zijn en anderen overtuigen om zich in te zetten tegen laaggeletterdheid. In deze rol kan de taalambassadeur ook zijn verhaal in de media doen of gefilmd worden tijdens zijn bezoek aan een organisatie. Ook kunnen dan foto's gemaakt worden.
De tester
Communiceert een organisatie duidelijk genoeg voor iemand die moeite heeft met lezen? Om deze vraag te beantwoorden, kan de taalambassadeur ingezet worden in de rol van tester. De taalambassadeur bekijkt verschillende communicatiemiddelen en beoordeelt deze op taalgebruik en niveau. Vervolgens stelt hij verbeteringen voor en geeft tips voor eenvoudig taalgebruik en hoe informatie beter overgebracht kan worden.
Het testen gaat om verschillende informatiebronnen, zoals: teksten, beeldmateriaal, instructies, uitleg, websites, looproutes in het ziekenhuis enzovoort.
De werver
In de rol van werver zet de taalambassadeur zich in om andere volwassenen die ook moeite hebben met lezen en schrijven, ervan te overtuigen om hier iets aan te doen door scholing te volgen. Daarbij vertelt de taalambassadeur over de eigen ervaringen met scholing en geeft informatie over scholingsmogelijkheden. Een werver gaat ook actief op zoek naar volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven en gaat hierover met ze in gesprek.
Inspraak
Vind je het belangrijk dat er bij nieuwe plannen en voorstellen rekening wordt gehouden met volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven? Dan is het mogelijk om een taalambassadeur hierbij te betrekken. De taalambassadeur krijgt dan inspraak. Ook kan de taalambassadeur advies geven over verbeteringen die aangebracht kunnen worden in het beleid van de gemeente of een andere organisatie. Of de taalambassadeur geeft zijn mening over wat wel/niet goed gaat binnen een organisatie of over wat de organisatie kan doen om laaggeletterden beter te bereiken.
Taalambassadeur uitnodigen?
Voor de inzet van de taalambassadeurs vragen we een kleine tegemoetkoming in de kosten. De kosten zijn afhankelijk van de opdracht voor een taalambassadeur.