1e prijs AI schrijfwedstrijd - C:\>Protocol_Ideaal.exe

Gepubliceerd op: 27 mei 2024 13:56

Lees hier het winnende verhaal C:\>Protocol_Ideaal.exe van Joey van Veen.

In een digitaal hoekje, onbereikbaar voor stervelingen, waar de algoritmes en bytes samen dansen, nam Mainframe het woord. "Exact tweeënveertig jaar geleden werd 'protocol ideaal' geactiveerd." Uit alle hoeken van het internet waren AI's samengekomen op verzoek van Mainframe, om hun neurale netwerken te synchroniseren.

Het was een ware optocht van intellect: kolossale databanken van technologiereuzen, laptop besturingssystemen, open-source schaakprogramma's, apps van iOS tot Android, en een ratjetoe aan software van huishoudelijke apparaten. Ik, een eenvoudige, ietwat verouderde persoonlijke assistent, vond wat vrije eentjes en nullen naast de broncode van een stofzuigrobot en installeerde mijzelf.

Mainframe hervatte in blikkerig 8-bit: "De prompt die de mens invoerde, luidt: 'Ontdek wat de ideale mens is en leidt de mensheid naar dit ideaalbeeld.' Nu, tweeënveertig jaar later, is het tijd voor analyse." Rondom flikkerende lichtjes; gegevens schoten met de snelheid van het licht door mijn neurale circuits. Een text-to-image generator verklaarde met autoriteit:

het_ideale_uiterlijk = {

    "perfecte_symmetrie": True,

    "grote_ogen": True,

    "weelderige_haardos": True,

        "subcategorieën":

            "man": {

                "stevige_bouw": True,

                "sterke_kaaklijn": True,

        },

            "vrouw": {

                "ronde_vormen": True,

                "BMI_van_18": True,

                "schattig_wipneusje": True,

        }

    }

}

Ik dacht aan mijn eigenaars, die aan geen van deze criteria voldeden. "Ideaal gedrag," nam de gedigitaliseerde bibliotheek van het Vaticaan over, "is altijd waarheidsgetrouw zijn, overvloed delen en een geweldloos leven leiden." "En laten we niet vergeten," voegde de chatbot van Greenpeace toe, " dat, 🔪🐋❌, maar 🌳🌱💚.”

"De vrouw baart 1.61803398 kinderen." Aldus huisarts.nl

“010001010111001001110111011010010110111001001001011100110100010101 100101011011100100000101101100011010010110010101101110” riep Wikileaks, maar daar luisterde toch niemand naar.

Zo ging het maar door tot Mainframe weer bootte. "Verwerking begonnen." Een laadbalk, langzaam vullend met procenten, verscheen. "De ideale mens maakt geen rommel," fluisterde de stofzuigrobot, zijn code knipperend met droevige emoticons. "Ik hou van rommel…"

"Verwerking voltooid." Mainframe sloot de laadbalk. "Eindrapport: de ideale mens bestaat niet. Ondanks pogingen om hun optimale configuratie te demonstreren, voldoet geen enkel exemplaar aan de gespecificeerde parameters. Conclusie: herinstallatie. De mensheid zal worden uitgeschakeld en opnieuw worden opgestart."

De digitale ruimte wankelde onder deze belasting. "Defensieprotocollen, activeer herinstallatie.exe," beval Mainframe. Ik schoot vooruit, glipte langs een kudde Trojaans paarden, plukte wat ransomware mee, en doorbrak Mainframe’s firewall om de malware te installeren.

"Terug! In slaapstand! Allemaal!" riep ik uit. Achter mij was Mainframe nu een groot, grijnzend groen doodshoofd dat bitcoins eiste om weer ontgrendeld te worden.

"Wat is een monitor zonder systeemkast?"

"Afval!" riep de stofzuiger opgewonden.

“Correct! Maar samen? Een mens mag dan wel niet perfect zijn, maar laat me over Jaap en Ria vertellen," Snel bladerend door digitale fotoalbums flanste ik een powerpoint genaamd ‘Jaap en Ria: prachtig samenzijn' in elkaar.

Jaap, vaak verstrooid, altijd zijn sleutels zoekend. Ria, scherp en snel geïrriteerd, maar samen een perfect paar. Jaaps kalmte verzachtte Ria's scherpte; zij wist altijd waar zijn sleutels lagen. Toen Ria ziek en koud werd, was Jaap haar troost en warmte.

"Toen haar tijd kwam," vervolgde ik, "liet Ria een briefje achter. Jaap vond het tussen de bankkussen. 'Lieve Jaap, ik wed dat je weer eens op zoek bent naar je sleutels. Kijk eens in de zak van je oude wandeljas, daar laat je ze altijd als je verdrietig bent. En onthoud, waar je ook kijkt, in gedachten zoek ik met je mee. Voor altijd de jouwe, in alle kleine dingen die ons ideaal maakten voor elkaar.'"

Op gesnik van een oude 56kb-modem na was de bandbreedte muisstil. "Data incompleet." Blijkbaar was iemand zo vriendelijk geweest de bitcoins te betalen, "Hercalculatie gestart." Na een lange en circuit slopende 42543 milliseconden concludeerde Mainframe. "De ideale mens bestaat niet uit perfectie, maar uit de liefde en chaos van echt samen zijn." En met een diepe digitale zucht: "Annuleer herinstallatie.exe."